• Website van de landelijke Balint vereniging in Nederland
 

Intervisiedag: Balintmethode in de opleiding

Balint Nederland
Datum: 27-11-2009 13:30 - 20:00

Locatie: Kontakt der Kontinenten Conferentiehotel  |  Plaats: Soesterberg, Nederland

Onderwerp: Balintmethode in de opleiding

Beschrijving: Op 27 november 2009 was er een intervisiedag met in hoofdlijnen het programma van de intervisiedag van zaterdag 4 april 2009 die niet door kon gaan. Hoewel deze dagen vooral bedoeld zijn als scholing en verdieping voor Balint leiders en co-leiders, nemen ook vaak andere Balintgroepsleden deel. Het thema van de dag is: "Balintmethode in de opleiding" wordt gehouden in samenwerking met de NHG supervisoren en met medewerking van Quin van Dam, Moniek Thunnissen, Jan van Trier en Chris Rietmeijer. Ook NHG supervisoren zullen deelnemen. Het aantal deelnemer is beperkt. Deelname in volgorde van aanmelding bij secretariaat.

NHG supervisoren werken meestal met huisartsen in individuele setting of in kleine groepen. Huisartsen in opleiding krijgen vaak supervisie in kleine groepen terwijl er in de meeste specialistenopleidingen geen structurele aandacht voor onderwijs in deze vorm bestaat.

Begeleide intervisie en dan gericht op de ìvergeten competentiesî (communicatie, professionaliteit en samenwerking) vindt plaats in enkele huisartsenopleidingen. Ook huisartsen maken gebruik van deze nascholingsmethode. In de opleiding van medische specialisten en onder specialisten zijn supervisie en intervisie nog niet gebruikelijk.

De Balintmethode is een methode van begeleide intervisie die oorspronkelijk is toegepast in groepen huisartsen gericht op het verbeteren van de arts-patientcommunicatie. In veel landen wordt deze methode ook toegepast in de opleiding voor diverse beroepsgroepen zoals huisartsen, geneeskundestudenten, verpleegkundigen/nurse-practitioners en medisch specialisten. Begeleide intervisie - in al haar vormen - biedt goede mogelijkheden om de competenties professionaliteit, samenwerking en communicatie te versterken.  U zult op deze dag kennismaken met deze begeleidingsvorm en haar varieteiten.

Gastspreker(s): Dr Quin van Dam, psychoanalyticus en balintgroepbegeleider in Leiden en Utrecht.
   Dr Moniek Thunnissen, psychiater, A-opleider en Balintgroep-begeleider te Bergen op Zoom
  Jan van Trier, psychiater en balintgroepbegeleider bij St Antoniusziekenhuis te Utrecht.
  Chris Rietmeijer, huisarts en supervisor NHG; begeleider aios in Slotervaart ziekenhuis te Amsterdam. Publicatie: Vergeten Competenties (Medisch Contact)
  Liesbeth van der Jagt, andragoog, coordinator/docent NHG kaderopleiding Supervisie en coaching, supervisor/coach.
Organisatie: NHG supervisoren met medewerking van Quin van Dam, Moniek Thunnissen, Jan van Trier en Chris Rietmeijer

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv naam en BIG-no
Doelgroep: NHG supervisoren, huisartsen met belangstelling voor begeleide intervisie, balintgroepbegeleiders en andere geinteresseerden in begeleide groepsintervisie in medisch onderwijs. Ook deelnemers aan Balintgroepen zijn uitgenodigd om deel te nemen.
Kosten: Euro 100 (Euro 50  voor NHG supervisoren en leden van de Balint Nederland.)
Accreditatie: 4 punten bij CvAH (huisartsen) en ABMS (medisch specialisten).
Bijzonderheden:   
buffet

 

Telefoon
0346 - 35 17 55
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Amersfoortsestraat 20
3769 AS Soesterberg, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 27-11-2009 13:30 - 20:00

Agenda: Studiedagen en congressen

Geen komend evenement!